Flere elever i folkeskolen har bekymrende højt fravær. Det skal et nyt forsøg fra Børne- og undervisningsministeriet nu rette op på, hvor Aalborg er blandt de 17 forsøgskommuner.
Af Eya Hald, 57896@dmjx.dk

Undervisning og fællesskaber online skal sikre mindre fravær i folkeskolen. Foto: Via ChatGPT
Den 1. august 2025 står Aalborg Kommune klar til at tage hul på det nye forsøg med onlineundervisning i folkeskolen. Kommunen har, i forbindelse med udviklingsprojektet Større Fællesskaber, søgt om at være med i Børne- og undervisningsministeriets forsøg i et håb om at bringe flere elever med bekymrende højt fravær tilbage til folkeskolen. Sammen med 16 andre danske kommuner kan de derfor nu sætte gang i tiltaget, der, ifølge specialkonsulent ved Aalborg kommune Peter Buksti, er et forsøg på at gribe elevernes fravær an på en ny måde.
På landsplan er andelen af elever med bekymrende højt fravær steget markant de seneste par år. Ifølge tal som Børne- og Undervisningsministeriet har lavet for Folkeskolen, var der i skoleåret 2023/2024 knap 1000 elever med over 75 procent fravær, hvilket er næsten en tredobling af antallet for skoleåret 2019/2020, og det er her det nye forsøg med onlineundervisning kommer ind i billedet.
Vigtigt med stabil overgang
Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet giver tiltaget kommunerne mulighed for at fravige enkelte regler i folkeskoleloven, og der er frihed til at gennemføre det på den bedst mulige måde for den enkelte kommune.
I Aalborg Kommune bliver første etape med primært fokus på Bundgaardskolen. Her bliver det først og fremmest to lærere fra skolen, der skal varetage opgaven og dette med henblik på, at tiltaget er et forsøg på at få eleverne tilbage til det almindelige klassefælleskab og undervisning.
”Vi kommer til at skulle lave et setup, der tager højde for at de almindelige lærere, der omgås eleven til hverdag, bliver holdt tæt på, så der bliver en naturlig overgang tilbage til den almindelige skole,” lyder det fra Peter Buksti.
Hensigten med onlineundervisningen er nemlig ikke, at eleven skal fastholdes i onlineundervisningen, tvært imod er målet at få skabt en stabil overgang tilbage til den almindelige skolegang.
”Frygten er, at vi så får lavet noget, som fungerer rigtig godt i onlinemiljøet, og de begynder at få et fysisk fremmøde sammen med deres onlinehold, men at vi så taber hele fremgangen ved, at de skal tilbage til deres almindelige klassefælleskab, og så er vi tilbage ved problemets udgangspunkt,” lyder det fra Peter Buksti.
Forsøget er i Aalborg Kommune stadig på sit tidlige stadie, og det første år bliver et prøveår, hvor kommunen i samarbejde med Bundgaardskolen ifølge Peter Buksti ”kommer til at lægge skinnerne undervejs.”