Det bliver kun sværere og sværere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. En lokal familie i området har derfor været nødsaget til at finde en plan b, fordi deres banklån ikke blev godkendt.
Af Laura Kaae Kristoffersen, 57857@dmjx.dk

Christian og hans families kolonihavehus i Haveforeningen Voerbjerglund i Nørresundby. Til højre ses et vindspil som Christians kæreste Liza selv har lavet.
Foto: Laura Kaae Kristoffersen/Aalleren.
Græs under tæerne, luft under vingerne og telefonen pakket væk. Det er sådan Christian på 37 og hans kæreste Liza på 40 helst vil bruge deres eftermiddage og weekender med deres to døtre.
Det har de også fundet en måde at lykkes med, dog kun fra d. 1. april til d. 31. oktober hvert år.
De har nemlig for omkring et år siden købt et kolonihavehus i Haveselskabet Voerbjerglund i Nørresundby.
Tilbage i 2023 fik de afslag på et huslån til en parcelhusvilla i Svenstrup lidt ud for Aalborg. Derfor valgte den sammenbragte familie at købe et kolonihavehuset.
“Det kom som et chok for os, da banken krævede over 20.000,00 om måneden i rådighedsbeløb,” siger Christian skarpt.
“Og det var tilbage i 2021, jeg tør slet ikke tænke på, hvad de ville kræve nu,” fortsætter han.
Christian, der selv er vokset op med stor have, vil gerne give det videre til sine egne børn. Han oplever, at det giver noget helt specielt at kunne komme ud og få græs under tæerne og jord under neglene, og han ærgrer sig over, at det kun kan foregå i kolonihaven.
Rekordhøje stigninger
Boligpriserne i Aalborg Kommune er steget rekordmeget med hele 15 procent over de seneste fem år, og selvom Christian siger, at han og familien ikke ønsker at skyde en hvid pind efter boligdrømmen, kan de ikke se, hvornår det skulle blive realistisk for den lille familie at få et lån godkendt.
Christian arbejder fuld tid som mekaniker, og kæresten Liza er Produktchef hos Telenor.
“Det er utroligt! Hvis ikke vi kan købe en familievilla, hvem kan så?” Siger han frustreret.
Christian og Liza er langt fra de eneste, der har løbet panden mod muren i forsøget på at blive førstegangskøbere på boligmarkedet.
Det viser blandt andet en undersøgelse fra Finans Danmark, hvor det fremgår, at 35 procent af førstegangskøbere ikke må tage et stort nok boliglån. I samme undersøgelse fremgår det også, med tal fra Danmarks Statistik, at antallet af førstegangskøbere er på det laveste niveau i de seneste 10 år.
Kolonihavens rolle
Thorsten Lund Andersen, der er Bestyrelsesformand i Haveforeningen Voerbjerglund, udtaler, at selvom der faktisk er flere kolonihaver til salg, end der har været før, er der særligt høj efterspørgsel på en bestemt type kolonihave:
“Det er særligt haverne, der har mere end et skur med en vandhane, som vi ser specifikt børnefamilier efterspørge i stor stil ude ved os.”
Thorsten, der selv er meget aktiv i haveforeningen, oplever, at de mange børnefamilier bruger kolonihaven som en plan-b til at købe en ‘rigtig’ bolig.
På trods af den ærgerlige situation er Christian ved godt mod:
“Pigerne elsker det herude, det er vores frirum. Det har været en rigtig god løsning for os.”
Han opfordrer andre familier i samme situation til at overveje, om en kolonihave kunne være løsningen for dem, om end midlertidigt.
Artiklen er opdateret d. 9. maj 2025.