Et nyt projekt skal sættes i gang i ’De Frivilliges Hus’ i Aalborg, hvor man vil forsøge at omfavne og støtte især den yngre generation af aalborgensiske mænd i et hurtigt accelererende samfund.
Af Kristoffer Haaning Kirkegaard, 57822@dmjx.dk

Ensomhed blandt yngre mænd er stødt stigende, og bag murene arbejdes der på hjælpetilbud. Foto: Kristoffer Haaning Kirkegaard
På grund af den stigende ensomhed i Danmark har man Hos De Frivilliges Hus i Aalborg oplevet stor succes med ensomhedsgrupper de seneste år. De frivillige har dog bemærket en tendens i manglende repræsentation blandt deltagerne. Her oplever de frivillige nemlig, at mange mænd stadigvæk kan have svært ved at åbne op og tale om deres følelser, og det skal der lægges større fokus på, ifølge projektleder ved De Frivilliges Hus Anne Tindal Brændstrup.
Analysechefen for Mary Fonden, Mikkel Lynggaard, stemmer i og pointerer de fatale konsekvenser af ensomhed, som vi skal forsøge at tage hånd om:
”Det rammer dig både fysisk og mentalt, og man ender i et negativt forstærket loop, som medfører helbredssygdomme såsom stress. Derudover er det også bevist, at det medfører noget af det farligste overhovedet, nemlig manglen på leveår.”
Mangel på relationer af kvalitet
Antallet af ensomme voksne er stadig stødt stigende i Danmark. Dette viser de nyeste tal fra sundhedsstyrelsen, hvor op mod 470.000 danskere føler sig svært ensomme. Dette er et samlet tal, men undersøgelser fra Mary Fonden viser, at følelsen af ensomhed er næsten lige så stor blandt kvinder som mænd, men alligevel er det primært kvinder, der taler om det, mens mænd hellere holder det for sig selv.
I den samme undersøgelse viser det sig, at hele 7,3 procent af mændene i 2023 føler, at de ingen har at tale med om deres problemer, hvorimod blot 3,9 procent hos kvinder har den fornemmelse. Om det forklarer Mikkel Lynggaard:
”Mænd har generelt ikke den samme kvalitet af relationer, som kvinder har. Den kvalitet, der gør, at man tør være sårbar, betro sig og åbne sig op for en anden person.”
I forlængelse af det ovenstående ses der også en anden og mere specifik tendens hos De Frivilliges hus, hvor man oplever mangel på tilslutning fra specielt de yngre mænd. Ret så opsigtsvækkende, når der fra Mary Fonden er fundet tal på, at det faktisk er blandt de yngre generationer, at ensomheden er værst.
Her peger Mikkel Lynggaard på generelle livsomvæltninger, som de unge mennesker går gennem i dag, herunder fremhæver han skoleskift, at flytte hjemmefra og kæresteproblemer som faktorer, der spiller ind.
Ud med det gamle, ind med det nye!
Hvad et løsningsforslag kunne være helt konkret, forsøger Anne Tindal Brændstrup og resten af holdet at videreudvikle på.
”Vi forsøger at skille os af med noget af det helt traditionelle, så vi forhåbentlig kan komme til at hjælpe nogle af de yngre generationer af mænd også,” fortæller Anne Tindal Brændstrup.
Til hver af de forskellige projekter i De Frivilliges Hus bliver der nøje overvejet, hvilke frivillige man bruger, og de skal oplæres i de specifikke emner, som der kan tales om, eller der kan udøves til disse sessioner. Det gør der ligeledes til dette projekt, og her kan det tyde på, at der skal graves et spadestik dybere, hvor man skal udfordre den traditionsbundne opfattelse af en gruppesession.
Derfor er man i De Frivilliges Hus så småt begyndt på forberedelserne til det nye projekt, som skal lanceres til efteråret. Der ligger nemlig et stykke arbejde i, at man skal bevæge sig væk fra den traditionelle samtaleterapi og bevæge sig over i noget nytænkende, hvor man generelt håber på at fange flere af mændene og herunder den yngre generation, som hidtil ikke har været ret synlige til forløbene.